16.3. Kasvu kannustavaan johtamiseen

Ennen seuraavaa tapaamista:

1. Palauta kehittämisprojektin projektisuunnitelma Trelloon 30.4. mennessä.
2. Muista verkkosparraukset valinnaisen tutkinnon osasi kohdalla. Aikataulut blogissa.
3. Täytä Trellossa oma kehittymissuunitelmasi. Pohja löytyy To Do- listalta.
4. Kirjatori!
Suunta selvillä:
Kuinka helppo johtamistehtävää on tehdä henkilökohtaisella tasolla. Tähtäänkö samoihin maaleihin?
Toisella tasolla katsotaan, että miten organisaation arvot näkyvät työssäni ja ohjaanko toimintaa oikeaan suuntaan.

Mikä tulevaisuudenkuva on?
Onko siitä positiivinen tulkinta? Mitä se tarkoittaa? Kuinka nämä asiat ohjaavat päivittäisi ratkaisujani omassa johtamistehtävässäni?

Pystyn jakamaan sen:

Viestintä:
Miten rakennan vuorovaikutteisen viestinnän siten, että myös kuulen näkökulmia organisaatiosta?

Yhteistyö:
Miten omalla johtamisellani rakennan yhteistyön mahdollisuuksia omaan organisaatiooni? Ehkä yllättäviäkin tahoja, mutta näin varmistan, että organisaatio menee oikeaan suuntaan oikean osaamisen avulla.

Keskinäinen kannustaminen:
Miten voimme kireässäkin tilanteessa luoda kannustavaa ja positiivista ilmapiiriä? Miten luomme hyvän hengen koko porukkaan? Ei vain esimies-alais-suhteessa, vaan kaikkien kesken.

Pystyn etenemään:
Miten pidän tavoitteen kirkkaana horisontissa ja etenen vastoinkäymisistäkin huolimatta?

Tilannetaju:
Miten toimin johtamistehtävässäni siten, että tajuan mitä ympärilläni tapahtuu ja osaan toimia herkästi sen mukaisesti.

Päättäminen:
Miten pystyn tekemään konkreettisia päätöksiä muuttuvassa maailmassa? Harvoin on kaikki faktat käytössä, joten hyvinkin epämääräisissä tilanteissakin on pystyttävä tehokkaaseen päätöksentekoon. Odottamaan ei voi jäädä.

Joustoa!:
Pystymmekö joustamaan tehdyistä päätöksistä. Virheiden sietäminen ja mukautumiskyky, vaikka toimitaankin ennalta sovitusta poiketen. On parempi tehdä päätös ja korjata sitä myöhemmin, kuin jättää päätös tekemättä.

Olen sinut itseni kanssa:
 
Energia:
Huolehdin itsestäni henkisesti ja fyysisesti ja tuon positiivista energiaa ympärilleni
 
Sisäinen eheys:
Johdonmukainen toiminta. Ajattelu kunnossa ja keskittyminen toimii.

Ihmissuhteet:
Millä tavoin työskentelemme ammattilaisina erilaisten ihmisten kanssa. Millaista ilmapiiriä luomme ympärillemme?

Päätöksenteko tärkeintä. On pakko lähteä menemään oikeaan suuntaan. Tasapaino päättämisen ja joustamisen välillä. Päätöksenteolla ei haeta jyräävää päätöksentekoa, joten joustoa on oltava, mutta tietynlainen jämäkkyys on myös säilytettävä. Tilannetajulla tunnustellaan mitä on milloinkin tehtävä.

Pohdi osa-alueesi osalta, millaiset konkreettiset ohjeet kirjoittaisit tulevaisuuden johtajalle?   

Jos emme pysähdy tutkimaan omaa ajatteluamme, lukkiudumme helposti laatikkoon ja lukkiudumme huomaamattamme lokerointiin mitä aivomme rakastavat tehdä.


Lokeroimme ihmiset, asiat ja ilmiöt mielessämme ja meidän on todella vaikea saada asioita ulos näistä lokeroista kun kerran olemme ne laittaneet sinne.
Lokeroimme itsemme myös helposti tiettyyn laatikkoon ja annamme tällaisen ajattelun rajoittaa omaa toimintaamme.


Kaikki tutkijat ovat samaa mieltä, että päässämme on hälytysjärjestelmä. Negativity bias. Tämä johtuu eloonjäämisvietistämme. Aivomme skannaa uhkia ja hyödyn saannin mahdollisuuksia jatkuvasti. Uhka- ja pois- reaktiomme ovat huomattavasti voimakkaampia ja pidempiaikaisia kuin positiiviset reaktiot.

Jos emme tiedosta ajattelua, alamme toistamaan tuttuja ja turvallisia malleja ja emme pysty omaksumaan uusia malleja. Siirrymme myös energiansäästötilaan ja alamme miettiä enemmän ongelmia kuin ratkaisuja.

Pysähdy positiivisten hetkien kohdalla ja ota hetkistä kaikki irti, koska siten positiivisten kokemusten vaikutus kasvaa.


Pöllötestissä negatiivisen testin jälkeen luovan tehtävän suorittaneet opiskelijat saivat 50% huonommat tulokset kuin aluksi positiivisessa valossa tehtävää suorittaneet henkilöt. Millaisen tunnelman luot ympärillesi johtajana? Oletko pöllö, vai luotko positiivisuutta?


Raivoamalla ei saada ”ilmaa puhdistettua”, vaan raivoamalla tulee vain paremmaksi raivoajaksi. Tästä taas ei ole mitään hyötyä.

Myöskään toisen tunteita et voi hallita, mutta voit ymmärtää hänen tunteitaan ja hallita tilannetta reagoimalla oikein. Muista hallita tietoisesti omat tunteesi, jotta voit tulkita toisen tunteita ja toimia rationaalisesti. Tunteiden tunnistaminen lievittää niiden voimaa ja antaa sinulle mahdollisuuden kontrolloida itseäsi ja tunteitasi paremmin.

Muista hengittää! Hengityksen laskeminen ehdollistaa aivosi rauhoittumaan ja toimimaan tehokkaammin kriittisissä tilanteissa.Mitä lautasellasi on paljon ja mitä sieltä puuttuu?
- Focustimen järjestäminen vaatii konkreettisia toimenpiteitä. Sellaista aikaa ei vain synny, vaan sitä täytyy tietoisesti järjestää.
Miten fokusta voidaan hallita tietoisesti?
- Yksilöllistä, mutta jos mieleesi tulee jokin todella tärkeä hoidettava asia kesken toisen työn, kannattaa asia kirjata muistiin. Samalla voit vapauttaa tuon kapasiteetin aivoistasi tehokkaampaan käyttöön.Informaatiotulva on niin suurta, että fokusointi on muuttunut hankalaksi. Mindfullness- tekniikoilla voimme kohdentaa keskittymistämme tarpeellisiin asioihin ja selvitä stressaavista tilanteista paremmin.Menestyneet yritysjohtajat haluavat palkata itseään fiksumpia ihmisiä töihin, koska he haluavat oppia.

Miten kasvun asennetta voisi kehittää itsessään tai työyhteisössä? Millaiset keinot ja toimet ovat mahdollisia?
- Kehittämiskeskustelut. Onnistumisten ja epäonnistumisten esiintuominen.
- Positiivinen ja perusteltu palaute
- Tavoitteiden asettaminen ja palkitsemisen kriteereiden muokkaaminen.
- Oikeanlaisen ilmapiirin ylläpito esim. oman esimerkin johdolla.
- Ideoiden noteeraaminen ja jatkojalostus
- Muista asettua kehityskeskusteluissa oikealla tavalla keskustelukumppanin kanssa. Ylempänä istuminen aiheuttaa hierarkiatasoja ja asemoinnilla on todella suuri merkitys. Kokeile erilaisia tapoja! Kävelykokous?
- Kannusta ideoimaan ja ajattemaan ja tarjoa onnistumisen tunteita.


Miten voisin hyödyntää palautetta paremmin?
- Kuuntele palautetta tarkasti ja täsmennä sitä.
Miten voin tukea toisen vastuunottoa omasta kehittymisestään?
- Pelillistäminen. 4 olennaista kysymystä. Tiedänkö, osaanko, kykenenkö ja haluanko? Asetetaan tavoitetaso ja määritetään miten omat käyrät kulkevat minkäkin asian suhteen. Ulkoistamalla ja visualisoimalla on helpompi ymmärtää nykytilanne ja keskustelun eteenpäin vienti on luonnollisempaa.
- Anna pieniä ja lähellä olevia maaleja, jotta edistyminen konkretisoituu pienillä välietapeilla.
- Epäonnistumisten läpikäynti yhdessä ja yhdessä oppiminen. Epäonnistumisten arkipäiväistäminen. Tutustutaan vaikeisiin tilanteisiin ja ymmärretään faktat.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti