maanantai 8. helmikuuta 2016

Digitalisaatio


Jos tavoitteena on organisaation menestys, onko digitalisaatio menestykselle sopiva veturi?

-          Digitalisaatio voi nimenomaan toimia veturina – tai ajurina, jota termiä käytetään paljon. Se ei kuitenkaan ole itsetarkoitus. Teknologia on mahdollistaja, ja monesti helpoin asia hoitaa. Strategian ja toimintakulttuurin muutos on paljon vaikeampi asia.

Mikä on digitalisaation määritelmä?

-          En lähde tekemään googlehakua tästä. Veikkaan, että täsmällistä yhteistä määritelmää ei ole. Sillä kuitenkin tarkoitetaan sitä, että yhä useampi prosessi muuttuu sähköiseksi, siis tietokoneiden,  ohjelmistojen ja verkkojen kautta tehtäväksi.

Miten digitaliasaatio poikkeaa nykyisestä "sähköisestä" maailmasta?

-          Tässä mielessä kyseessä on tyypillinen hypetermi. Asiaa on tehty jo pitkään, mutta nyt sitä nimitetään näin. Toki nyt ollaan pisteessä, että digitalisaatio vaikuttaa jokaiseen alaan. Suomessa esim. finanssisektori on tehnyt digitalisaatiota jo pitkään.

Onko digitalisaatio positivinen vai negatiivinen asia?

-          Itse näen sen posiitiivisena kokonaisuudessaan. Mutta digitalisaation seurauksena isoja yrityksiä tulee kaatumaan, ja moni ala tulee häviämään nykyisessä muodossaan. Uhkia liittyy myös tietoturvaan ja erityisesti yksityisyyden suojaan.

Onko digitalisaatio välttämätöntä organisaation menestykselle?

-          Ehkä ei, mutta kuten tuli todettua, harva ala pystyy siltä välttymään. Jos organisaatio toteaa, että ”digitalisaatio ei koske meitä”, se on todennäköisesti strateginen virhepäätelmä.

Onko digitalisaatio helppo vai vaikea haaste organisaatiolle?

-          Riippuu organisaatiosta, se saattaa mullistaa koko liiketoiminnan! Esimerkkinä vaikkapa taksit vs. Über.

Entäs kustannukset, muutoksilla on hintansa!

-          Näin on. IT-muutokset eivät ole halpoja, mutta ne täytyy nähdä investointeina. Miten sitten lasketaan toimintakulttuurin muutoksista aiheutuva hinta, joka ei ole niin suoraan laskettavissa?

by Topi & Thimjos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti