Avoin digitaalinen maailma

Avoimen digitaalisen maailman vuorovaikutuken kentät

Hei Jettiläinen! Tällä välilehdellä kuvaamme tärkeimpiä digimaailman vuorovaikutuksen kenttiä joissa tulemme toimimaan. Me kaikki otamme nämä välineet käyttöön siten, että ensimmäisessä yhteisessä kohtaamisessamme kaikilla on palveluihin pääsy ja olemme suorastaan eksperttejä niiden käytössä. 

Tämä blogi

Tervetuloa blogiin! Olet juuri nyt siinä, eli tässä. Ajantasaisin tieto löytyy tästä blogista. Minimoimme vanhakantaisten sähköpostien lähettelyn ja liitteiden, lähteiden sun muiden puljailun. Kaikilla on pääsy tähän tietoon ja kun toimitte seuraavien ohjeiden mukaan, niin pääsette myös itse luomaan tietoa. Toimimmehan vuorovaikutuksessa, jossa kaikki ovat tietoa tuottavia resursseja. Emme mykkiä informantteja. 

Miten

Kuka tahansa pääsee lukemaan tätä blogia. Jotta jokainen pääsee lisämään blogiin sisältöä, niin jokaisella pitää olla käytössään gmail- tili. Lähetän teidän työsähköpostiin kutsun blogiin liittymiseksi. Kun olette luoneet gmail- tunnuksen, niin voitte liittyä sähköpostin kutsun avulla kirjoittajaksi blogiin. Itse polku menee osapuoliin näin kun teillä on gmail- tili tehtynä (tai jo olemassaoleva tili, toki)


  • Paina sähköpostilinkin liittymispainiketta
  • Eteesi avautuu selaimeen kirjautumis- sivu johon syötät käyttäjätunnuksesi ja salasanasi
  • Seuraavaksi avautuu blogger- sivusto, joka on blogien hallinnallinen sivusto. Hyväksy liittyminen bloggerissa. 
  • Voilá! Olet sisällä blogissa. 
Tämän jälkeen voit siis tulla tähän blogiin, jetti7.blogspot.fi ja kirjoittaa etusivulle, kommentoida tekstejä ja tuottaa sisältöä. Meiltähän tämä käy.

Twitter

Työmme, onnistumisemme, ilomme, oivalluksemme on tehtävä näkyväksi! Vanha sanonta on, että jos asiaa ei ole tehty näkyväksi, niin se on sama kuin asiaa ei olisi tehty ollenkaan. Twitter on tähän loistava väline. Twitterillä onnistuu hienosti myös muiden seuraaminen, jos et halua olla niin aktiivinen tuottaja. Seuraa ensin meitä! Löydymme käyttäjätunnuksella @TamoraOy
Jet7:n yhteinen Twitter- tili taas on @Lynet_Jet7

Nerokasta. Maailma on Twitterissä auki. Seuraa mielenkiintoisia innostusta ja oppimista edistäviä tyyppejä. Kolmijalkainen koira, sininen kukko, tai vaikkapa Tykylevits ovat toki mielenkiintoisia seurattavia, mutta kannattaa miettiä miten Twitterissä profiloituu. Suosimme ammatillista otetta ymmärtäen kuitenkin, että uudet ja mielenkiintoiset ideat voivat löytyä niin sanotusti laatikon ulkopuolelta.

Miten

Helppoahan se on. Tapojakin on monia. Tietokoneella tehdessä menemme sivulle www.twitter.com.
Luo käyttäjtunnus. Tunnuksen luominen näyttää osapuoliin tältä:


Syötä nimesi, sähköpostiosoitteesi ja luo salasana. Jackpot. Saat varmistusviestin sähköpostiisi, eli klikkaa hyväksynnät sähköpostistasi. Nyt olet Twitterissä. Lisää itsestäsi kiva kuva. Kukaan, ei kukaan saa olla oletuskuvan kaltainen munapää! Nyt sitten vain seuraamaan mielenkiintoisia tyyppejä!


Puhelimissa ja tableteissa tilanne on osapuoliin samanlainen. Lataa laitteeseesi storesta Twitter- sovellus. Esim. iPhonessa syötetään käyttöjärjestelmän asetuksiin twitter- tilin tiedot, jolloin laite ymmärtää tilisi. Voit lisätä asetuksissa useampia tilejä. Niiden välillä vaihtaminen on helppoa. Twiittaat sitten itsenäsi tai @Lynet_Jet7:nä. Ja taas helppoa. VISERTÄMISIIN!

Pinterest

Pinterest se vasta näkyväksi tekemistä onkin! Muutenkin tekemisistään kannattaa pitää kirjaa ja Pinterest on siihen hyvä tapa. Pinterest muodostuu tauluista. Tauluja voi luoda uusia, eri aiheiden mukaan. Nyt siellä on Starttipäivä Lehmonkärjessä 26-27.11- taulu. Voimme tehdä tauluja vaikkapa onnistumisista, digiloikista, mistä vain. Myös tutkinnon kannalta tämä on loistava kuvapankki. Missäs se kuva olikaan? No Pinterestissä tietty! Kuvia voi lisätä sekä koneelta, että mistä tahansa verkosta. Helppoa taas.

Miten

Teille on luotu yhteinen Pinterest- tunnus, jona käyttäjätunnus ja salasana löytyvät Trellosta. Ovelaa...eli Trello haltuun myös. Plus- namiskasta saat lisättyä kuvan. Valitset kuvan, valitset taulun mihin haluat kuvan lisätä (tai luot uuden). Kerro kuvastasi jotakin mielenkiintoista. PIN! Eli pinnaus on kuin lisää. Ja taas on helppoa.

Trello

Trello on avoimen maailman projektinhallinnan työkalu. Sitä voi käyttää melkein mihin vain. Se koostuu tauluista, listoista ja korteista. Kortin sisälle voi lisätä tekstiä, kuvaa, linkkejä, tarkistuslistoja, mitä vain melkeimpä. Trello mahdollistaa työn tekemisen yhdessä. Projektityö ei siis ole sidottu aikaan tai paikkaan. Idean tullessa voit syöttää sen Trelloon. Tai jos joku muu osaa jonkin asian paremmin, niin kutsu hänet Trelloon ja määritä hänet jonkin asian tekijäksi. Trelloa voi käyttää niin monella tavalla, että sen kuvaaminen tässä olisi mahdotonta. Perinteisen projektinhallinnan lisäksi olemme tehneet vaikkapa yhteisen Trello- boardin kesämökkimatkalle. Kutsuimme kaikki mukaan tulijat ja määrittelimme kuka ostaa ja mitä. Trelloa et voi käyttää väärin. Se voi olla sinulle tai teille ihan mitä haluatte. Tutkinnon kannalta näyttöjä kertyy kuin vahingossa Trelloon, omiin kortteihinsa.

Miten

Lähetän myös Trelloon kutsut teidän sähkposteihinne. Viestin linkkiä painamalla et pääse pidemmälle jos sinulla ei ole tiliä, eli käyttäjätunnusta Trelloon. Mitä vielä, se on ilmaista. Luo itsellesi käyttäjätunnus. Painamalla sähköpostin kutsua pääset liittymään yhteiseen boardiimme: Lynet Jet7 - vuorovaikutuksen kenttä. Itse Trellon käytöstä pidämme erikseen vielä kurssituksia, ohjausta, puhelinneuvotteluita, Kehittäjäkahvilaa (katso blogin linkki), lync- avustusta, mitä vain. 

Pikaopas Trelloon löytyy TÄMÄN linkin takaa. Siellä on myös ensimmäinen kotitehtävä, lisätä oma lista ja esittelykortti itsestään yhteiselle boardillemme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti